HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) london (5) London (1) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Norvégia 2011 szeptember part3 - _______Capitalism? - Konferencia

2011.09.06. 09:43

 

A szeptember 6-ai, Bergenben megrendezett street art konferenciáról próbáltam élőben pár sort írni. A videó, úgy néz ki, el is érhető már itt. Az előzményekről az előző posztban olvashattok.
13:02 Vége a konferenciának, a résztvevők egy-egy vaskos, tudományos könvet kaptak. Fél kettőkor a Facebook-on lehet részt venni egy vitában.
12:59 A beszélgetésben résztvevők egyesével elmondják, melyik alkotás a kedvencük.
12:52 Közönség kérdés. Egy fiatal hallgató hölgy örült annak, hogy az NHH elég önkritikus volt ahhoz, hogy a projektet végigvigye. Kérdése az volt, hogy a hallgatóknak hogy akartak üzenni ezzel. A másik kérdést egy srác tette fel: kevés hallgató jött el a vitára, ezek után mondanák-e, hogy a projekt sikeres? Evan és Bertil Tungodden egyaránt egyetértettek abban, annyiban a hallgatókon múlik, hogy mennyit beszélnek erről, és figyelnek fel rá, teszik magukávé.
12:47 Jó marketing, egy képet alakít ki. Magával hozta a street art ellentmondásosságát
12:46 Henrik Hellstenius Evan művészetét dícséri, amely kritika, könnyen érthető és könnyen hozzáférhető kritkája a hatalomnak.
12:40 Guttorm Schjelderup egyes interpetációkat képzel e a muraloknak. Ezek haladásra ösztönöznek, lendületre.
12:36 Jó nézni, ahogy Norvégiában komoly, öltönyös urak, professzorok, igazgatók beszélgetnek egy igényesen megszervezett konferencián művészetről, street art-ról, illetve arról, hogy az új egyetemi épület-részre ki mit festett...
12:32 Hellstenius szerint a művészet egy reflexiót teremt, egy nyitottságot, egy megosztást, kollaborációt, közösséget. Evan szerint, ha ő festette volna a muralokat, közönségnek a hallgatókat hívta volna meg.
12:24 Guttorm Schjelderup is azt sejti, hogy a street art mainstreamesedett. Henrik Hellstenius is úgy gondolja, hogy a provokatív jelleg gyenge volt, de a képek szépek. Bertil Tungodden-nek Ben Eine képe tetszik. Miért nincsenek szétválasztva? - teszi fel a költői kérdést. ControversialCalculateCash. Gyönyörű darab.
12:19 Evan véleménye érdekes volt arról, hogy mennyire lehet a street art-nak célja, hogy az emberek évekig együtt éljenek a képekkel? Az NHH-re festett muralokról van szó. Bertil Tungodden szerint ezek nem voltak olyan provokatívak, mint várta.
12:16 Akik ma nem adtak elő, bemutatkoztak. Szegény zeneszerzőnek nem maradt szék. Ő most tényleg végigállja a vitát?
12:11 A rövidke filmnek vége. A pódiumon Tom Remlov (CEO, The Norwegian National Opera & Ballet), aki felhívja a következőket: Prof. Bertil Tungodden (NHH), Prof Guttorm Schjeldrup (NHH), Johan Aasen (Skagenfondene), Evan Roth (Street artist), Tristan Manco (author), Henrik Hellstenius (Professor in composition at the Norwegian Academy of Music). A téma: az NHH kapcsolata a street art-tal a kapitalizmussal. Lehet-e a street art-nak bármiféle kapcsolata  a kapitalizmussal, vagy szólhat-e gazdasági kérdésekől?
12:08 A már említett film alatt nincs hang. Igyekszem kideríteni, hol lehet megnézni majd. A képeken mindenesetre azok a művészek és képeik szerepelnek, akikről és amikről az előző posztban írtam; ők vettek részt az NHH projektjében.
12:05 A sorok mintha kicsit foghíjasabbak lennének, de folytatódik a konferencia. A live stream-et 47-en nézik.
11:50 evan@evan-roth.com - itt kérdezhetitek meg Evant, miért van ilye durva agya. Tíz perces szünet.
11:45 Evan Rothot képtelen vagyok követni, de lassan úgy is elköszön. Utána valamilyen film vetítése következik, ami 5 falfestést mutat be, és a művészek is megszólalnak benne. Utána jön a kereksztal-beszélgetés, illetve vita, amelybe elvileg a Facebook-on is be lehet kapcsolódni.
11:41 A google kép-készítő kocsi lemásolása. Kis videó erről. Tökéletes mása az eredetinek, de nincs az antennaszerű kamerájában igazi technológia.
11:30 Szoftver bemutatása, amely a tag készülését hangsúlyozza ki. A tagelés gesztusa és mozgás érdekesebb mint a végeredény. A mozgás vizualizációjára képes a szoftver. A lézeres projekcióval az emberek újra megnézhetik a tag-ek születését.
11:26 Egy LED-es projektről láthattunk képet. Utána egy lézeres tagelésről. Youtube-on megtekinthetők.
11:21 Michael Jackson videója kicsit másként. The Giant Glove. Megtekinthtő a youtube-on. Ezt láthattuk most itt.
11:17 Web, hip-hop, graffiti ihlették Roth művészetét. Roth érdekli, kiket szólíthat meg művészetével. Roth egy új aktivizmust éleszt fel művészetével. Kind of... Banksyhez hasonlóan postai dokumentumokat hackel meg (ahogy Banksy Paris Hilton CD-kkel), majd visszaviszi a postára őket. Erről mutatott videót.
11:12 NWA zene. :) (Dr. Dre együttese volt) Roth nem csak a tag-elés szerelmese, de a csúnya szavaké is. Explicit content. Brooklyn go hard: Jay-Z száma. Roth animációja elég jó.
11:01 Roth a tag-elés szerelmese. Pár szellemes videót mutatott, most. Roth mintha a technológiát, a szoftverfejlesztést és számítástechnikát művészeti jegyekkel rokonítaná. Pl. hackelés: valamilyen területfoglalással függ össze a graffiti esetében. Graffiti: hackerek közössége
10:58 Manco végzett. Hope Evan Roth-ot konferálja fel, aki a művész szemszögéből beszél a street artról. A Párizsban élő amerikaié a szó.
10:52 Kollaboráció jelensége. Két általam nem ismert művész. Illetve a másodikat csak névről nem ismerem: óriási sziluetteket fest, a Banksy-film-ben van egy snitt róla. Az izraeli fal-ra is festett, azt mutatja itt Manco. Nem értettem a művész nevét, de jó. Manco kifejezése: New Muralism. Jó kifejezés! Kitűnő szó az utóbbi évek mural-őrületére.
10:46 Képeket mutat Manco, amelyek a városi életre reflektálnak. A street artban a kontextus is része a műalkotásnak. A médium maga az üzenet. Banksy (azt hiszem liverpool-i) patkánya, ROA egyik állata, Banksy babakocsija. Basquiat képe, hogy bizonyítsa a street art kreativitását. Keith Haring. Ikonok, piktogramok használata.
10:40 Urban decay - azaz a városi zülléssel való kapcsolatra mutat példákat. Urban renewal - azaz városi megújulás. A street art mindkét "szerepet" képes betölteni. BLU képe: a kép a szövegnél és a filmnél is hatásosabbban beszél társadalmi problémákról.
10:35 A szépművészet a múzeumban van, de az urban art ott, ahol az emberek élnek. A TED-díjas JR munkáit mutatja. Ha jól emlékszem ez az Inside out/Women are heroes projektről készült kép. Milyen fontos szociális szempontból. A street art mint a szabadság kifejezése, vagy mint a szociális kérdésekre való reakció.
10:30 Manco Pompeii-i, középkori (pl. kalóz) "graffitiket" mutat. A város falai ingyenes sajtóként működtek. Ma is mintha újságírói gyakorlat lenne; az utca képes arra, hogy médium legyen. Egy bonyolult művészeti kifejezésekből kirajzolt hálót mutat. Hip-hop,punk, tetoválás stb. - a street art lehet mural, stencil. "Adbusting" , művészetelleneség, vandalizmus, tag-elés stb. A street art felé mutatnak.
10:29 Tristan Manco politikai, történelmi, művészi kontextusait taglalja a street art-nak. Manco több street art könyvvel büszkélékedhet.
10:28 Mi más lenne a másik példa, mint a VOINA orosz művéz kollektíva hírhedt pénisz-képe Szentpétervár városában. A NHH-re festett mural-ok talán szintén gondolatébresztőek lesznek. Eirik megköszöni és lelép.
10:22 Projekt célja: megváltoztassa az emberek képzeteit a street art-ról. Mi a street art társadalmi szerepe? Lehet-e hangja gazdasági diskurzusban? Eirik mutat példákat, ahol a street art képes volt kitörni. Eirik megmutatja az átfestett szobor-együttest (Itt a blogban: "A szófiai intervention-ről")
10:16 Eirik Bein Eine festéséről beszél. Lásd előző blogbejegyzést. Eirik Ben Eine munkásságáról beszél röviden, és, hogy hogyan érkezett meg Bergenbe. Eirik is összeköti a projektet az NHH 75-éves történelmével. De miért a street art kellett, hogy segítsen magára tekinteni az NHH-nek? Mert az elég érzékeny a gazdasági-politikai kérdésekre.
10:09 Elkezdődött... Ole Hope arról beszél, hogy az NHH új épülete, és a 75 éves fennállási évforduló apropóján vágtak bele a projektbe. A street art-hoz fordultak. Ole felkonferálja Eiriket.
10:00 Majd az iskola CEO-ja szól pár szót, megnyitja a programot. Ole Hope-ről van szó. Utána Eirik Sjåholm Knudsen járja körül a kérdést: mi van, ha az illegális street art a legelitistább, tudományos intézettel (Norvég Gazdasági Iskola - NHH) találkozik? Eirik az egész _______Capitalism? projektről beszél. Eirik az NHH kutatója, PhD-ját a gazdasági világválságból szrezte, és a Nuart street art fesztivál szervezője.

 

Szólj hozzá!

Címkék: street art kapitalizmus oslo capitalism

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr243205956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása