HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) Banksy (2) banksy (17) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) london (5) London (1) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Pár dolog Banksy legutóbbi Westminsteres művéről

2011.08.09. 20:09

 

Mikor az új Banksy mű megszületett április végén, az összes street art-tal foglalkozó oldal gyorsan lepörgette a képeket. Volt ezzel kapcsolatban négy+1 problémám.

- Talán a legkisebb baj, az, hogy semmi sem garantálta, hogy a darab valóban Banksytől származik. Ezzel szemben még csak a gyanút sem fogalmazták meg, hogy esetleg lehet, hogy nem Banksy csinálta. Persze, beazonosítható sok dolog alapján, de bizony nincs ott a neve. Ha jól tudom, a mai napig nem derült ki (a honlapján még mindig nincsenek fent a képek). A bajom nem az, hogy ezzel túlságosan felelőtlenek lettek volna ezek az oldalak, hanem, hogy nem kellőképpen körültekintők. És nem is az, hogy nincs igazuk (99,9%, hogy Banksy műve), hanem, hogy nem volt meg bennük az az egészséges reflex, ami alapján odaírták volna, hogy nem tuti a dolog.

- Sok blog felrakta a képet, és nem mondott semmit, annak ellenére, hogy a szöveg kulcsfontosságú, és nem is magától értetődő. Arra a szövegre emlékeztet, amit a Team Robbo biggyesztett évekkel ezelőtt a Regents Canal-hoz, ahol a kis veszekedésük zajlik Banksyvel. Ott az egy Monty Python idézet volt („BANKSY. He is not the messiah, he is just a very naughty…”). Itt („If graffiti changed anything it would be illegal”) egy elhíresült szlogent idézett meg a szöveg: If vote changed anything, it would be illegal, tehát, ha a választási voks bármi jelentőséggel is bírna, be lenne tiltva. Értjük enélkül is a szöveget, ez kétségtelen, de egy leheletnyivel mégis más a helyzet, hiszen így már sokkal kézzelfoghatóbb a kontextus, amelyet Banksy használ.

- Talán nem is fontos, hogy utaljunk erre a vote-os dologra, de az már elképzelhetetlen, hogy azzal se foglalkozzunk, ami oda van írva. Ha a graffiti bármi jelentőséggel bírna, tiltott lenne. A graffiti persze nyílván tiltott, tehát nyílván jelentőséggel bír. Ezzel Banksy újfent értékítéletet mond a graffiti felett (bárcsak tenné ezt úgy, mint rég!), de ne felejtsük el, hogy sikerül megint különös játékot játszania azáltal, hogy a hatóságokat rákényszeríti, hogy teljesítsék be a graffiti küldetését, értsd: adjanak neki igazat. A szöveg így megint túlmutat egy okos szójátékon/poénon/elmésségen.

- Az utolsó problémám összefügg az előzővel: azok a blogok, amelyek már április 26-án fellőtték a képeket, nem foglalkoztak azóta sem a graffiti utóéletével, noha a szöveg éppen, hogy megkövetelné ezt. Mi történik, ha a graffitit legálisnak nyilvánítják például? Akkor borul sok minden.

És a +1 probléma:

- Ezért megkérdeztem az arofthestate.co.uk-től és a banksystreetart.tumblr.com-tól, hogy mi a helyzet, mert ők maguk szoktak fényképeket készíteni, ha jól tudom. Korábban azt olvastam, hogy a Westminster Tanács (az ő körzetükben van a graffiti) el fogja távolíttatni a művet, mert mégsem tehetnek különbséget graffiti és graffiti közt, és eleve a graffiti a Tanács tulajdonában álló falon van, és amúgy is vannak olyanok, akiknek nem tetszik. Szóval fújhattunk egy nagyot, hogy talán a graffiti mégis képes változtatni vagy jelentőséggel bírni (hiszen lemázolják). De mindkét oldaltól megkaptam a választ: az aots.co.uk/blog felvilágosított arról, hogy plexi alá helyezték a képet! Pár nappal később a banksystreetart.tumblr pedig képpel is igazolta ezt.

Nos, nem tudom mi lesz a graffiti sorsa, de ha ez így marad, lehet, hogy befejezem a blogot:)

sziasztok!

András

forrás: http://banksystreetart.tumblr.com/ http://aots.co.uk/blog/ http://geostreetart.com/theblog/banksy-fitzrovia-london/

Szólj hozzá!

Címkék: banksy westminster

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr13137929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása