HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) London (1) london (5) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Sík 3D-ben

2011.08.22. 11:19

Felice Varini, a svájci festő művészete szó szerint szemkápráztató; Varini geometriai formákat fest, amelyek a tér egy bizonyos pontjából nézve egy elképzelt, nem létező síkon léteznek. Ebből a bizonyos pontból kilépve a fiktív sík megtörik, és feldarabolja tér. Ahogy Varini mondja, festészetének fontos momentuma a kép és a tér játéka, kapcsolata. Érdekes, hogy nem appropriation, ami csinál, nem kitulajdonítja a teret, hanem megsemmisíti: a térből fejlődik a mű, ahogy Varini mondja, de azzal az igénnyel, hogy pillanatokra ne vegyünk róla tudomást. Ezért, akár Liu Bolin akciói, amelyekről már korábban volt szó a blogban, Varini művészete is lírai művészet; olyat igyekszik pillanatokra létrehívni, aminek nincs elég realitása ahhoz, hogy versenyre kelljen a térrel – a következő pillanatban megszűnik. Ez a művészet nem csak egy illúzió, nem csak délibáb, hanem egy olyan álom, amelyről tudjuk, hogy nem valóságos. Fiziológiánk és az optikai csalódás révén persze önkéntelenül bedőlünk a látványnak, de ez mintha csak apropójául szolgálna a kiábrándulásnak, nem pedig végső célja a képeknek. Ez a kiábrándulás tehát nem érzéki csalódás, hanem olyan fordulat, amely előtt képesek voltunk azt hinni, hogy a világ mégis csak könnyű és komolytalan, nekünk pedig szárnyaink vannak.

 

A képekben persze egyfajta érzékenység van, hiszen a vonalaknak mintha valamilyen intelligenciát kölcsönzött volna az, hogy "érzik" a teret, és alkalmazkodnak a 3D-hez, hogy a két dimenzióban kirajzolódhassanak a formák. A helyszín és az építészeti tér tényleg nagyon hatásosan működik ilyen szempontból, és válik szerves részévé a képeknek.

Variniről csak egy best of street art képgyűjteményben találkoztam, máshol nem nagyon. Saját, francia nyelvű honlapján sok videó és kép található, illetve két angol nyelvű interjú a ’presse’ menüpontnál.

A továbbra kattintva még több kép.

forrás: http://www.varini.org/

András

Szólj hozzá!

Címkék: street art felice varini

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr473170622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása