HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) Banksy (2) banksy (17) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) london (5) London (1) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Graffiti Wars. Film a Banksy-Robbo háborúról

2011.08.18. 14:01

Augusztus 14-én a Channel 4 olyan történetet dolgozott el dokumentumfilmjében, amely egyrészről egy szomorú esemény folytán újra aktualitását nyerte, másrészről a street art történelem egyik legnagyobb sztorija.  A Banksy – Robbo háború feldolgozása, ahogy én az eseményeket követtem az elmúlt időkben, megragadt az amatőr videó készítés és a megszállottak fotódokumentációinak szintjén. Ami nagyon jó. Különösen a Los-Angeles-i művész srác, Jacob Patterson többrészes videója. A Channel 4 viszont most olyan átfogó és alapos felidézését adta a csupán „graffiti war”-ként emlegetett történetnek, amiben minden apró részlet megvan, amely végre Robbo szemszögéből mutatja be a háborút, és amely, az élet szörnyű iróniájából adódóan, úgy tűnik, talán le is zárta azt. Lejjebb, akik nem akarják végignézni a filmet, röviden pár információ ezekről.

1. A film

Graffiti Wars. 48 min. Rendezte: Jane Preston  (update: a video jelenleg nem elérhető. megkérdeztem a feltöltőt, hogy copyright miatt-e vagy más miatt, és, hogy meg lesz-e javítva. A channel 4-on egyelőre szintén nem lehet lejátszani, de amint valahol újra lesz nézhető video, linkelem! (ha copyriight miatt nem nézhető a video, akkor az érdekes lenne a channel 4 részéről, akik elkísérik Robbo-t a börtönbüntetést érő éjszakai festésre, de ezt nem engedik - talán erre van az a szavunk, hogy "diszkrepancia") update2: a channel 4 értesített, hogy csak a UK-ben és Írországban nézhető a video, és nem tervezik ennek a bővítését. Reméljük, azért, sikerül találni valamilyen megoldást;)) update3: visszaírt a feltöltő, talán az alábbi link több ideig húzza:) update4: ezt is levették. update5: Íme egy YouTube-os link.

2. Casus belli és a háború

A Banksy – Robbo háború szinte már legenda; olyan eposz, amelyben underground félistenek próbálnak egymás felé kerekedni. A bomba pár évvel ezelőtt robbant, mikor Banksy a két évtizede többé-kevésbé jó és sértetlen állapotban lévő Robbo graffitit átfestette. Kettejük egymás iránt táplált ellenszenve persze jóval korábban kezdődött. Állítólag Robbo megütötte Banksy-t, aki később ezt cáfolta, és kijelentette: „Engem soha az életben nem ütött meg Robbo.  Talán egy másik fickó lehetett. Tiszta szívből remélem, hogy az illető megérdemelte.” A húszéves graffiti a londoni Camden-negyed Regent’s csatornájánál volt. Miután Banksy megszegte a writerek örök szabályát (hogy a másik művét nem szerkesztjük bele a sajátunkba), Robbo, bár elvileg visszavonult a graffititől; visszavágott, amire „Mr. B.” lépett, és így tovább. A képek alakulásának kronologikus áttekintéséhez kattints ide. A „háború” persze vonatkozik a street art–graffiti viszonyra, amelyet gyakorlatilag megtestesít a két figura. Ilyen szempontból érdekes Ben Eine és Blek le Rat alakja, akik megszólalnak a filmben, és sok mindent elmondanak (aminek egy részét persze eddig is tudtuk). Érdekes kérdés az is, hogy Robbo kiállítása mennyire mond ellent a graffiti-ethosznak, és mennyire vált pont olyanná, amilyenné éppen, hogy soha nem szeretett volna.

3. A szomorú aktualitás – Robbo kómában

2011. április 2-án Robbo súlyos fejsérülést szenvedett, amely miatt azóta is kómában fekszik. A 2010 októberi kiállítása után áprilisban nyitották meg második showját. Sajnos Robbo pár nappal a megnyitó előtt kórházba került.  A kiállításra emlékszem, de a kómáról lemaradtam; a film előtt nem sokkal olvastam egy aukcióról szeptember 4-én, amely a kómában fekvő Robbo-t támogatná; kicsit megrázott a hír. Októberben Londonban voltam, és ellátogattam a Regent’s Canal környékére, ahol láttam az épp aktuális állását a graffiti wars-nak, így talán még közelibb volt a dolog. Pár saját képpel búcsúznék. András

2 komment

Címkék: film london street art graffiti banksy robbo regents canal team robbo blek le rat ben eine

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr73162738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

streetartmagyarul · http://streetartmagyarul.blog.hu 2012.01.16. 18:25:27

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: csónakkal. A filmben benne is van, hogyan. Amúgy ezen a részen kajakozni is szoktak a gyerekek, úgyhogy a vízi közlekedés nem ismeretlen a Regent's Canalnél:)
süti beállítások módosítása