HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) london (5) London (1) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Beasts in the Streets - Állatok az utcán

2011.08.09. 20:02

Az utóbbi napok fejleményei kényszerítenek arra, hogy említést tegyek arról a jelenségről, hogy a utcaművészek állatokat ábrázoló muralokat, posztereket, installációkat készítenek. Sajnos nincsenek pontos információim arra vonatkozóan, hogy mikor, ki vetette fel először annak a gondolatát, hogy a városi dzsungelt jó ötlet állatokkal benépesíteni. És azt sem tudom most hirtelen, még hányan vállalnak ilyen jellegű projektet. Úgyhogy fogadjuk el, hogy a következő három művész szuperrövid bemutatása nem meríti ki a témát:)


Először is az allcitystreetart.com pár nappal ezelőtti híre volt, hogy egy berlini/párizsi kollektíva Bécsben ténykedett. A csoport a Neozoon nevet viseli, és a honlapjukon látható videók deklarálják véleményüket az állatok helyzetéről. Szőrmekabátokból készítenek állatokra (majmok, például) hajazó alakokat, és ezeket installálják különböző helyzetekben a kiállításokon. Az utcán szintén alkalmazzák a szőrmés technikát – egészen pontosan a falra applikálják az anyagot, de, ha jól láttam, ragasztanak illetve festenek is különböző állat (tehén, majom, kenguru, medve, leölt elefánt) alakokat. Honlapjuk elérhető a http://www.neozoon.org/ címen. (Alul a jobb oldali kép a friss, bécsi alkotás)

A woostercollective.com május 11-én hozott le egy videót egy Erik Berglin nevű 30 éves svéd srácról. Berglin önéletrajza szerint fotográfusként végzett – olvashatjuk honlaján (http://www.erikberglin.com). Rengeteg publikációja, kiállítása, filmje van, de az egyik legérdekesebb projektje a „Birds” nevű, aminek külön rovata van az oldalon. A woostercollective belinkelt egy videót Berglin ragasztgatásairól, amint színes, legtöbbször életnagyságú madár-képeket nyom fel a város falaira. 2006 óta már több mint 3000 képpel sikerült kidekorálnia az utcákat.

A harmadik művész a street art-nak mára egyik legnagyobb figurája. Egy szőke, fiatal belga srácról van szó, akiről mostanában egyre többet hallani: ő ROA. Nem csoda, hogy lassan nem telik el úgy hónap, hogy valamelyik street art-tal foglalkozó portál ne számolna be munkásságáról, hiszen rendkívül aktív. Nyáron még New Yorkban, Spanyolországban készült képeket láttam tőle, aztán az .artofthestate.co.uk on londoni ténykedéséről közöltek képeket, az LA-i Art in the Streets-en is részt vesz, most pedig San Francisco-ban van kiállítása. És ha már egyszer San Francisco, kihagyhatatlan egy kis falfestés. Erről a képről (alsó) érkezett hír a napokban.

Három friss hír tehát a street art világból, amelyek közös összefüggésbe helyezhetők témájuknál fogva. Azonban a motivációk enyhén különbözhetnek. A Neozoon kollektíva elég erősen provokál minket, és vet fel komoly etikai kérdéseket az állatokkal kapcsolatban. Erik Berglin akciója inkább a város színesítésére törekszik, apró „ékszerek” készítésére, amelyek természetesen asszociálnak további kérdéseket a várossal mint túlságosan is szürke, unalmas hellyel kapcsoltban. Roa munkái valószínűleg a street art jelenjének legfontosabb művei közé sorolhatók. A fekete-fehér (néha van bennük színes is, ha a testek „átvilágítása” révén látszanak a belsőségek) állatok gyakran ábrázoltatnak lecsukott szemmel, kimúló félben, és pusztulásukról csupán egy-egy részlet számol be, amelyek nagyon ügyesen vannak elhelyezve. Az egymásra halmozott állatok merő testté vált, gyakran visszataszító és undort keltő hullákat mutatnak. Nem adok meg linket több képéről, mert elég beütni a google-be, és mivel (ahogy említettem) sok honlap foglalkozik vele, rengeteg a kép. Hogy hogyan dolgozik, pedig itt megtekinhető. Nézzétek meg őket!

Heszky András

Szólj hozzá!

Címkék: roa neozoon erik berglin

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr803137886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása