HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) London (1) london (5) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

A szófiai interventionről

2011.08.09. 20:12

Pár napos hír, hogy Szófiában egy Szovjet-emlékművet átfestettek; a szoborcsoport alakjai amerikai szuperhősökké változtak át: Superman, Captain America, Joker, Santa Claus, Ronald McDonald, Robin, Wonder Woman és Wolverine tűntek fel hirtelen - írja a budapestavantgarde.blog.hu. Az oldal képei.

A történet érdekessége, hogy Martin Zaimov, Szófia korábbi polgármester-jelöltje, a Szövetség Szófiáért egyik vezetője a művészt díszpolgárságra jelölte - az ötletet a városi tanács természetesen gyorsan visszautasította. Az elképzelés elsősorban azért abszurd, mert az “elkövetőt” egyelőre nem ismerjük. (Sejtésem szerint nem egy ember csinálta, bár ki tudja…)

Zaimov a közgyűlésben az átfestett szobrot ábrázoló polóban jelent meg, amely állítólag gyorsan slágerré vált a bolgár fővárosban. A sajtónak tett nyilatkozataiban elmondta, hogy szeretné, ha az emlékmű mellett egy óriásplakát jelezné az szoborcsoport egykori státuszát (értsd: a szuperhősökre átmázolt verziót, hiszen ez már természetesen nem látható: a Bolgár-Orosz fórum egyből letisztította).

Különös ez az óriásplakát-kérdés. A street art kapcsán találkozhattunk ilyen megoldással, ami valamiféle kompromisszumot kínál: megörződnek az eredeti körülmények, de dokumentum tanúskodik egy másik, tiszavirág-életű kinézetről. Példa.

Különös az is, hogy a szuperhősös verzió alá egy felirat került. És nem az, amiről a honlapok beszámolnak, hogy Rolling With Time (kb. Együtt hömpölyögve az idővel). Valóban, angolra biztos így fordítható le az a bolgár szöveg, ami oda van írva, és amit sajnos nem tudok kiolvasni sem, de ez csak a jelentése; a talapzatra bolgárul került fel a szöveg. Ez külön csavar is lehet akár a dologban: sokkal exkluzívabb, inside, “hazai” üzenet ez, ami máshogy működne, ha angolul írták volna ki.

Bonyolult és sokrétű a kérdés, amit az átfestett szoborcsoport vet fel - mind esztétikailag mint politikailag. Itt most bele sem érdemes fogni ezeknek a tárgyalásába. Egy képet azért mutatok, amit a szófiai mű asszociált. Barbara Kruger műve:

források: budapestavantgarde.blog.hu, novinite.com. kép: spiegel.de

sziasztok

András

u.i.: bocsánat, hogy ennyi ideig nem posztoltam semmit, az egyetem és a diploma (+ az azt követő már nap….) elrabolta az időmet:)

Szólj hozzá!

Címkék: art street sophia intervention

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr53137954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása