HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) london (5) London (1) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Új művészet: graffiti eltávolítás

2011.12.06. 00:22

mississippi2b-019.jpg„A graffiti-eltávolítás a 21. század elejének egyik legizgalmasabb és legfontosabb művészeti irányzatává vált. Gyökereit az absztrakt expresszionizmusban, a minimalizmusban és az orosz konstruktivizmusban találhatjuk, és ezeket folytatva a modern művészet jövőjének fontos építőkövévé vált.” – hallhatjuk Matt McCormick rövid dokumentumfilmjében, amely A graffiti-eltávolítás tudatalatti művészete címet viseli.

Ami különösen érdekessé teszi a mozgalmat – állítja McCormick –, az az, hogy a művész (értsd: a városi munkás) nincs tisztában azzal, hogy művészeti alkotást hozott létre. A tudattalan, vagy tudat alatti művészet egyáltalán azért lehetséges, mert az embernek igénye van arra, hogy műalkotásokat hozzon létre napi szinten. Persze, ahogy a tudatos művészet esetében, úgy itt is léteznek gyengébb darabok – ezek a mindennapi cselekvések körében maradnak. De, McCormick felfedezése szerint, kikerülnek elég jól sikerült műalkotások is. A legérdekesebb példája ennek az ún. buff, azaz a lefestett, eltűntetett graffiti jelensége.

235318940_a88da3d723.jpg

rothko_orange_and_yellow.jpg

A vastag festékréteggel készült, egybefüggő, színes környezetbe festett formák három csoportba sorolhatók. 1. Szimmetrikusak. Ezek a szabályos négyszögek (általában téglalapok és négyzetek csoportja). 2. Fátyolosak. Itt a festék követi a lefestendő és eltüntetendő graffiti betűinek a vonalvezetését, így hangsúlyossá téve az lebuffolt darab eredeti karakterét. 3. Radikálisak. Itt a tudatlan művész sem szabályos geometriai formákat, sem a lefestett graffitit nem használja segítségként festményének készítésekor. A graffiti-lefestéskor létrejövő műalkotások rokoníthatók többek között Kazimir Malevich (1879-1935) és Mark Rothko (1903-1970 jobbra) munkáival.

A graffiti-eltávolítás tudatalatti művészete című rövid dokumentumfilmet az Art Forum 2002-ben a legjobb 10 film közé sorolta. Levetítették a Moszkvai Biennálén, az Art Baselen és a MOMA-ban is. Az interneten csak egy részlet tekinthető meg a 17 perces filmből. Matt McCormick Portlandben született, film- és videóművész. Műveiben a kortárs művészettel és az urbán környezettel foglalkozik.

1.pngBalra egy buff, jobbra egy Rothko kép

2.pngJobbra: Malevich

3.pngJobbra Rothko kápolnája Houstonban

5 komment

Címkék: art street art graffiti reverse graffiti

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr423441468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robber-fly 2011.12.06. 12:32:28

Húha. McCormick azért ezzel jó nagyot rántott lefelé a többség számára amúgy semmibe vett modern művészeten -gondolom ellentétesen a saját szándékával- tisztán logikai alapon. Ha ugyanis azt mondjuk, hogy rokonítható a két műfaj, akkor azzal azt ismerjük el, hogy az absztrakció sem több mint a legjobb esetben is jópofán kinéző foltok halmaza, innentől meg akkor mindkettő maximum dekoratív művészet és nem szépművészet, hiszen tudjuk, hogy a munkás max. az előző esti focimeccsen elmélkedett közben, tehát nem azért festette a kék négyszöget, mert máshogy képtelen a világról alkotott képét és mély érzéseit formába önteni, hanem mert ilyen alakú volt a felirat és mert ilyen festék volt raktáron. Azt mondhatná McCormick, hogy "jééé, nézzétek má', hát ez meg olyan, mint egy modern festmény, mármint pont annyira béna, hehe'. Csakhogy a MOMA-ban felteszem nem ezért nézték ünnepelve. Az amúgy is igen gyenge lábakon álló modern művészet ezzel kapott azért egy szúrt sebet pont egy olyan valakitől, aki felteszem hozzá akart tenni megint egy elemet az amúgy is ingatag játékkocka toronyra...hát ő dolga, meg azoké akik áhítattal és gondolom izzasztó agymunka árán igyekeznek elkeseredetten megérteni egy rózsaszín folt jelentését. Pláne ha az drága.
Ezért szeretjük a street artot. Az hogy jól nézzen ki, szükséges, ha nem is elégséges feltétele. Nem véletlenül népszerűbb is.

streetartmagyarul · http://streetartmagyarul.blog.hu 2011.12.06. 14:24:03

@robber-fly: mindenképp ironikusnak tűnik a film, de hogy merre mutat az irónia hegye?...:)a művészettörténeti módszerekenn ironizál, az absztrakt műveken, vagy a közmunkás tevékenységén, vagy egyszerűen just for the sake of absurdity...

robber-fly 2011.12.06. 14:40:25

@streetartmagyarul: nem láttam a filmet, de az jött le a bejegyzésből, hogy az ember erővel próbálja meg begyűrni a művészet nevű dobozba ezt a biztoshogynem művészeti produktumot, és még tapsokat is vár érte, milyen éleslátó. Ha ironizál, akkor viszont én mellette állok, és vendégem egy sörre. Max. kettőre.

robber-fly 2011.12.06. 14:41:08

@robber-fly: Ps: az ember alatt McCormmickot értem természetesen..
süti beállítások módosítása