HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) london (5) London (1) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

This time for Africa! - street art Gambiában

2011.10.09. 11:22

 

Október 7-én a Juxtapoz magazin lehozott pár képet ROÁ-tól, aki Júniusban Gambiában alkotott a Wide Open Walls afrikai street art rendezvény keretein belül. Érdemes egy kicsit talán megismerkedni, mi is ez a kezdeményezés, hiszen elég egyedülálló. Ha street artról beszélünk, a legkevesebbszer egy gambiai kis falu fog eszünkbe jutni, inkább London, New York, vagy bármilyen ország indusztriális körzete - de semmiképp sem egy olyan hely, ami gyakorlatilag félig még dzsungel. De, Gambiában mégis ott a street art, mégpedig a Wide Open Walls  művészeinek révén.

A Wide Open Walls-t Lawrence Williams alapította, aki Makasutu-ban egy természetvédelmi projektet vezet. Lawrence művész, és helyi társaival egy Bushdwellers nevű projekten dolgozik, amely egyfelől egy művészi törekvés, másrészről célja, hogy Gambiát egy kedvelt turista célponttá alakítsa. Az alapötlet szerint a Ballabu Természetvédelmi körzet faluit szeretnék izgalmas művészeti helyszínekké varázsolni.

A Wide Open Walls (WOW) 2011 meghívott művészei, a WOW elmondása szerint megfelelő stílussal és hozzáállással rendelkeznek egy, a gambiai faluk művészi fellendítését célzó projekthez. A művészek közül kikerülnek a Lawrence vezette Bushdwellers alkotói, ROA (Belgium), Know Hope (Izrael), Remed (Madrid), TIKA (Svájc), Freddy Sam (Dél-Afrika), Selah (Dél-Afrika) és Best Ever (Egyesül Királyság). Tavaly Eelus, Logan Hicks, Xenz, Bushdwellers, Mysterious Al, Broken Crow [John Girder & Mike Fitzsimmons] és Lucy McLauchlan festettek a falvakban. A WOW elsődleges célja, hogy a street art művészek és a közösségek között kapcsolatot létesítsenek a művek, a workshopok segítségével. Az afrikai kisgyerekeket eszközökkel látták el, az omladozó osztálytermek és bölcsődék közül egyet felújítottak. A projektet a dél-afrikai fotós, Jonx Pillemer és a filmes Rowan Pybus dokumentálták, és természetesen hosszabb időt eltöltöttek a lakosokkal és a street art művészekkel, megörökítve a közöttük alakuló interakciót, kapcsolatot. A 10 perces dokumentumfilmet augusztusban tették közzé. Rowan minden évben ott lesz, hogy felvegye a történéseket, és később egy igazi, hosszú, részletes dokumentumfilmet készítsen a projektről. Sydelle Willow Smith mint antropológus, filmes, fotós segítette a munkálatokat. Sydelle több interjút készített a közösségek tagjaival, a szervezőkkel és a street art művészekkel. Ez a kutatás a későbbi WOW rendezvények előmunkálataiban is nagy segítséget fog nyújtani. A szervezők remélik, hogy mindezen anyagok hasonló projektek kialakításának előmozdításában hasznos forrásként szolgálhatnak.

A WOW reméli, egy könyv kiadásával támogatást is tud szerezni a falvaknak. A pénzügyi segélyt a fotókból készült kiállításokkal, és az eladott műalkotásokból befolyt összegből is megpróbálják előteremteni. Erre is van terv: a támogatást a helyi NGO-n és a Ballabu Természetvédelmi projekten keresztül osztanák szét a falvakban, és használnák fel különböző célokra. A WOW egyben fellendítené a helyi turizmust, amelynek a középpontjában természetesen a street art művészek muraljai, festményei állnának, ugyanakkor a turizmusnak lennének különböző feltételei (adományok formájában, illetve, hogy a látogatók igyekezzenek valamennyire belemerülni a falvak életébe), hogy az egész elkerülje azt, amit a WOW sajtóközleménye az „emberi állatkert” kifejezésével illet.



A WOW egy mélyebb kulturális csereprogram lehetőségével is kacérkodik, amelynek a segítségével a helyi művészek (értsd: gambiaiak) esetleg szélesebb önmegvalósítási teret nyerhetnek. A WOW már nézi, milyen lakhatási lehetőségek néznek ki a művészek, írók, zenészek, költők és kutatók számára Gambiában. Az érkező művészek taníthatnák a helyieket, megoszthatják a szkilleket gambiai társaikkal. A WOW szervezői bíznak benne, hogy a projekt kellőképpen érzékeny és jó hatással lesz a falvakra.  Ahogy az egyik vezető mondja: „eljönnek és meglátják a művészetünket, látni fogják az értékeinket és életmódunkat, és tanulni szeretnének majd tőlünk.” A Wide Open Walls a tudás és a gyakorlat cseréjét tűzte ki célul, egy folyamatosan fejlődő és növekvő projektben. Az egészet össze lehetne foglalni azzal a szólással, amely a gambiai lakosok körében terjedt el: Jó dolog, ha jót csinálsz. 

A Wide Open Wallról a honlapjukon (wideopenwalls.co.za), és a Facebook oldalon még több kép, illetve élménybeszámolók is elérhetők. Minden kommentár nélkül a tavalyi videóval búcsúzok.Sziasztok.

,

Szólj hozzá!

Címkék: afrika roa street art

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr853289158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása