HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) London (1) london (5) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Így reklámozz buszmegállóknál - harmadik rész

2011.10.26. 15:52

 GECKO6.jpgNem véletlenül terelődik a reklámokra a street art figyelme. Ron Englishnél, ZEVS-nál láthattunk reklám hekkelést, és Shepard Fairey is sokszor beszélt már a reklám és a street art kapcsolatáról. Ez nyílván valóban nem véletlen, hiszen mindkettő a köztereket használja. Gyakran hangoztatott érv az utcaművészet oldaláról, hogy a reklámozók pénzért vették meg a felületeket, amely ugyanúgy használja a várost, mint a street art, ugyanakkor senki nem kérdezte meg erről az embereket – ezzel szemben a street art és a graffitti esetében rögtön ezt a mozzanatot kifogásolják, hogy tudniillik hogyan is merészeli valaki, hogy saját képére formálja a környezetét. Természetesen az egész bonyolultabb ennél, de a kérdés természetesen adott. A blogon három részben mutatok be olyan művészeket, akik nem csupán kikezdik és provokálják a reklámokat és a reklámozást művészetükkel, de ehhez ugyanazt az eszközt használják módszerül: a buszmegállók hirdetőit.

DC Gecko, azaz Docteur Gecko különlegessége, hogy azok az átalakítások, amelyeket a plakátokon végez, csak éjszaka láthatók, mikor a reklámok ki vannak világítva. Napközben érintetlennek látszanak. DC Gecko grafitizéssel kezdte munkásságát Dél-Franciaországban, de a szigorú törvények miatt más önkifejezési formák után nézett – természetesen továbbra is a városi környezet „feldolgozásával”, megmaradva a street art keretein belül. Először védjegyéből, a gekkóból készített szobrokat és installációkat, de ez a projekt nem tartott sokáig, miután sok gekkót összetörtek, vagy elloptak.

GECKO3.jpg

Egy nap, az egyetemre menet a buszon feltűntek neki a buszmegállóknál elhelyezett reklámok. Először kicserélte őket a sajátjára (ld. Eyesaw és a MaSAT) , de megfigyelése szerint ezek csak 2-3 napot éltek meg, míg a JC Decaux –akinek a tulajdonában voltak a hirdetőfelületek – le nem cserélte őket . Egy kísérleti fázist követően DC Geckonak sikerült megtalálnia a technikát, amelynek hála a reklámokon végzett módosításokra csak éjszaka derül fény. Így akár több hétig is kint lehettek a meghekkelt plakátok. A projekt elején először még egy gekkót rajzolt a plakátokra, később átalakult a koncepció.

GECKO1.jpg

"Nem tudom, hogy van-e hatása az emberekre. Azt remélem, hogy észreveszik, mi zajlik a világban, hogy a reklámok eltorzítják a várost, hogy az egész mögött hazugság van, stb. Ezen próbálok dolgozni. De lehet, ez vágyálom." - mondja DC Gecko.

GECKO7.jpgGECKO2.jpgGECKO5.jpgGECKO4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: street art

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr853331639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása