HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) Banksy (2) banksy (17) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) London (1) london (5) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

A legromantikusabb street art fesztivál

2011.10.20. 08:42

 

momo-casa-mia-2.jpgA dél olasz Grottaglie nevű kisvárosban évente megrendezett Fame Festival zavarbaejtő módon az egyik legfontosabb street art eseménnyé kezd válni. Egy Angelo Milano nevezetű olasz fazon, egy nyomda stúdió vezetője alapította 2008-ban a fesztivált. Először a stúdiójába próbált minél több művészt meghívni, hogy printeket készítsenek ott, aztán rájött, hogy ideje lenne a várossal is kezdeni valamit. Grottaglie a kerámiaművészetéről híres; a kerámia termeléssel a város egy komplett szegmense foglalkozik, és boltok, műhelyek árulkodnak a belvárosban erről a tradícióról. A várostól tehát nem áll távol a művészet, a FAME fesztivál azonban különös színt varázsolt a helyiek, s nem kevésbé a street art életébe.

A fesztivál lényege, hogy Angelo Milano meghív street art művészeket, és ők kipingálják a várost, részt vesznek workshopokban a helyi művészekkel, valamint eltöltenek pár napot a városban. A hangsúly természetesen a muralokon, a falfestéseken van és az installációkon, amelyek Grottaglie különböző részein készülnek, s amelyeket a városba (harmincezer lakosról van szó) látogatók egy térkép segítségével kereshetnek fel. Mikor a Juxtapoz magazin a helyszínen járt, meglepődve tapasztalták idén, hogy rengeteg a street art iránt érdeklődő turista. Angelo Milano egy korábbi interjújában a helyiekről azt nyilatkozta, hogy megszokták és meg is szerették a fesztivált.

jr-district.jpg JR óriásfotója a kerámia-negyedben

A négy év alatt korunk utcaművészetének legkiválóbb alkotói fordultak meg a Fame Fesztiválon: JR, BLU, Vhils, Swoon, Mark Jenkins, hogy tényleg csak a legnagyobbakat említsem. A fesztivált Angelo és a stúdió szponzorálja csak; az egész romantikájához olyan részletek tartoznak például, hogy Angelo anyukája süt sütit a művészeknek, és apukája hozza el őket a reptérről. Fogalmam sincs milyen eszközökkel sikerül évről évre ilyen színvonalas line-t összehozni, de azt gyanítom, hogy a művészeknek is egyfelől érdekes hely lehet Grottaglie, másfelől kihívás is egy ilyen helyen alkotni valamit.

slin-coke-blog1.jpgSlinkachu installációja Grottaglie belvárosában

Idén szeptember 24-én volt az esemény megnyitója, de már júniusban voltak festések, installálások. Mindezeket a famefestival.it angolnyelvű oldalon meg lehet nézni, ahol sokkal több a kép, és alkotók szerint vannak csoportosítva a képek és videók, csak görgetni kell. Az egész honlap olyan, mint a fesztivál; semmi reklám, semmi csinnadratta - nem az a harsányság, amivel gyakran találkozni. Furcsa lehet ilyen kisebb léptékű helyen találkozni az alkotásokkal, sajátos varázsa lehet az egésznek. Reméljük meg is marad...

vhils-nicchia-giorno1.jpgA portugál Vhils egyik sajátos módszerrel készült képe

2 komment

Címkék: kiállítás street art jr vhils Fame Festival

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr453316773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.24. 10:25:20

Hoppá, az a kólás pápa nagyon sokértelműre sikeredett... :)
süti beállítások módosítása