HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) London (1) london (5) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Graffiti, ahogy még nem láttad - technológia és tag

2011.09.23. 14:10

Evan Roth-ról már volt szó a blogban; a bergeni street art konferencián tartott előadást, ahol a technológia és a street art kapcsolatát mutatta be projektjein keresztül. Evan művész, ugyanakkor programozó is, aki a  graffiti és a „programozói kultúra” átfedésére próbál rávilágítani szabadon letölthető szoftverjei segítségével, amelyeken a Graffiti Research Lab keretein belül dolgozik. Pár éve olyan szoftvereket és az ehhez szükséges felszereléseket fejleszt mint a LED Throwie, azaz mágnessel tapadó kis fénydarabka, az EyeWriter, amelynek segítségével a szem mozgatásával lehet graffitizni (a program a Los Angeles-i Tempt nevű writernek készült, aki súlyos beteg, és nem működnek az izmai, így ágyhoz van kötve), a Laser Tag, amelynek segítségével többemeletes házakra lehet tagelni egy erre a célra készített filc segítségével, valamint a Graffiti Analysis, amely a tag-ek mozgását követi és alakítja át 3D-be.

Ez utóbbinak, Graffiti Analysisnak a formátuma az XML alapú .gml (Graffiti Markup Language), amely a graffiti mozgásának adatait menti el (az x és y tengely koordinátáit, valamint az időtartam adatait). A GML lényege, hogy kapcsolatot létesítsen a programozási kód és a festék között; hogy a hackerek és a graffiti writerek közötti kapcsolatot erősítse. Ahogy Evan írja: a GML a ma új digitális eszköze a holnap vandáljai számára. A writereknek lehetőségük van megvizsgálni saját tagjeiket a program analitikus adatainak segítségével, a programozók pedig új alkalmazásokat és vizualizációs bővítéseket hozhatnak lére a nyitott kódokból. A writerek egy közös adatbázisba is feltölthetik a tagjeiket.

A Graffiti Analysis tehát a mozgó adatokat menti el; a filcre szerelt LED fényét követi, és digitálisan elmenti az információkat. A program lényegében a tag mélyebb vizualizációját adja; 3D-ben visszaadja a kézmozdulat és a filc mozgásának időbeliségét, a vonal vastagsága pedig a writer kézmozdulatának gyorsaságától függ (minél gyorsabb a mozdulat, annál vékonyabb a vonal). Az eredményt alapvetően a köztéri vetítéseknél használták fel Evanék, de később rájött, hogy egy adatbázis, egy kollekció létrehozása szerencsésebb, mint egy ilyen vetítős esemény (a Laser Tag esetében erre bőven van lehetőség). 

Evan rávilágít arra a problémára, amelyet a szoftver segítségével gyakorlatilag megold, hogy a tag-ek készülte a legfontosabb, és amivel az emberek másnap az utcán mint végeredménnyel találkoznak, korántsem annyira izgalmas, mint maga a tag létrejöttének folyamata. A háromdimenziós képből szobrot lehet készíteni, amint ez megtörtént a barcelonai és bécsi kiállításoknál – a tagelés legeslegszebb reprezentációja ez, és végre kölcsönöz az egésznek valamilyen plusz értéket. 

Több info a Graffiti Research Lab-ről: http://graffitiresearchlab.com/

Evan Roth honlapja: http://evan-roth.com/

Az adatbázis: http://000000book.com/

A Graffiti Analysis: letöltés, útmutató, tutorial, hasznos infók: http://graffitianalysis.com/

Szólj hozzá!

Címkék: graffiti graffiti research lab evan roth

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr503249419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása