HTML

Street Art Magyarul

street art magyarul heszkyandras@gmail.com

Címkék

45.r.p.m (1) 45rpm (1) 9/11 (1) afrika (1) andré (1) antony miscallef (2) art (12) art in the streets (1) árverés (2) aukció (2) banksy (17) Banksy (2) ben eine (4) billy (1) blek le rat (3) bolin (1) bombing (1) boxi (1) cans (1) capitalism (2) carpet (1) christies (1) conor harrington (3) culture (1) david walker (1) dolk (1) erik berglin (1) escif (2) evan roth (1) exit through the gift shop (3) faith47 (1) Fame Festival (1) felice varini (1) festival (1) film (1) fotó (2) francia (1) garrett miller (1) girls on bikes (1) graffiti (10) graffiti research lab (1) guildor (1) improv everywhere (2) insa (1) insect (1) installáció (7) intervention (1) invader (1) isaac cordal (1) jeffrey deitch (1) jenny holzer (1) jeppe hein (1) jr (4) kapitalizmus (1) kenny (1) kiállítás (3) könyv (1) lazarides (1) liu (1) liu bolin (1) London (1) london (5) malarky (1) marc (1) mark jenkins (2) mobstr (3) mr. (1) mr brainwash (3) münchen (1) m city (1) neozoon (1) new york (3) obey (1) oslo (5) párizs (1) paul (1) paul moose curtis (1) peking (1) penfold (1) pierre huyghe (1) public art (4) regents canal (1) reverse graffiti (2) roa (2) robbo (1) romanwg (1) sam3 (1) scharf (1) schiller (1) sean martindale (1) shepard fairey (4) slinkachu (2) sophia (1) sotheby (1) sothebys (1) space invade (1) space invader (1) stencil (3) steve (1) steve lazarides (2) stik (1) stop motion video (1) street (9) streetart (1) street art (50) street art (2) sweet (2) t&j (1) tag (1) team robbo (1) ted (1) thierry guetta (1) toof (1) vers (1) vhils (5) westminster (1) woostercollective (1) zevs (2) Címkefelhő

Akiről nem sok szó esik, pedig... (1.)

2011.08.14. 23:51

Steve Lazarides a street art egyik mogulja; Banksy egykori szóvivője, támogatója, menedzsere, 3 galéria tulajdonosa, olyan művészek felkarolója, mint Vhils, Conor Harrinigton, Antony Miscallef, JR, vagy Jonathan Yeo. Lazarides 2006-ban a Greek Street-en megnyitotta londoni galériáját, amelyet a Beverly Hills-i helyiség követett. Street art témájú kiállításaival a mozgalom egyik legkomolyabb propagálója, és Banksy is sokat köszönhet neki, például a 2006-os Barely Legal című kiállításának megszervezését. Kettejük kapcsolata fiatalkorukban alakult barátsággá (mindketten bristoliak), és a művész karrierjéről egyszerűen nem tudunk Lazarides nélkül beszélni. Az „art dealer”, azaz a művészettel kereskedő és a művészetet eladó Lazarides, és maga az jelenség, hogy mint személy, milyen mértékben határozza meg a művészet (itt, street art) alakulását, nem nagyon kap figyelmet itthon, még akkor sem, ha Lazarides a street art Clement Greenberg-je – kis túlzással. A wikipedián nem találunk szócikket róla, persze a kiállítások alkalmából a különböző orgánumok megszólaltatják, például 2009-ben a The Times. Ezekből az interjúkból és riportokból olvashattok pár részletet – magyarul. 

- Annak, amit csinálsz, mekkora része művészet, és mekkora része üzlet?

Nem feltétlenül azért foglalkozom művészettel, hogy pénzt csináljak belőle, viszont miután művészettel foglalkozom, pénzt is csinálok belőle. Nincsenek gazdag támogatóim, nem támogat a kormány sem, ezért magunk felelünk a bevételért, hogy tovább működhessen a galéria. Az egyik dolog feltételezi a másikat. Én teljesen alulról építkezem. Sohasem dolgoztam ki olyan üzleti tervet, amivel odamentem volna a bankhoz, hogy :”Szeretnék 200 000 fontot a kezdéshez.” Amit kerestünk, azt visszaforgattam az üzletbe. Manapság nehezebb az értékesítés, de a piac nem állt le. Még mindig van kereslet a művészetre. Vannak művészek, akik a trend ellen mennek. JR egyik munkáját 2008 szeptemberében 8000 fonttért adtuk el. 2009 elején a Sotheby-n 26 000 fonttért kelt el. Nyílván az utóbbi évek őrülte lecsengett. Talán a mostani a normális állapot, és ami eddig volt, az volt rendellenes.

- „Túl a konvención” – ez az egyik kifejezésed a sajtóban arra, amit csinálsz. Miért van szükség ezt annyira hangsúlyozni?

Úgy gondolom, hogy mi outsiderek vagyunk. Máshogy csináljuk a dolgokat, nem az általánosan bevett művészeti gyakorlatok alapján. Pop-up show-kat, off-site-okat csinálunk, printekt állítunk ki olyan módon, ami már nem hasonlít a hagyományos, elfogadott, blue-chip galériák. Úgy dolgozunk, hogy az egyben szórakozás is legyen; a kiállításoknak esemény-jelleget kölcsönzünk. Nem hinném, hogy mások is így csinálnák.

- Graffiti, street art, urban art – mindez nem új keletű. Mégis a mozgalom egyre inkább mainstreammé válik. Miért most történik ez, miért nem harminc évvel ezelőtt?

Szerintem harminc évvel ezelőtt is nagy volt a felhajtás, csak nagyon-nagyon rövid ideig tartott; fellobbant és nagy lánggal égett. Ha a ’80-as évek New York-i mozgalmát vesszük, ott van Basqut és Haring, a kortárs művészek két legnagyobbika; ők is innen nőttek ki. Viszont akkora csinnadratta volt a mozgalom körül, hogy az hamar el is égett. Az utóbbi években aztán újra el kezdett feléledni, aminek én is a részese vagyok. Tíz éve vagyok benne, és eddig egyre csak jobb lett. Úgy tűnik, lassan és természetes módon újra visszaállt a sikere.

- Hogyan választod meg a művészeket, akiket kiállítasz?

Ez egy nagyon lassú, és kiérlelt folyamat. Nem célom, hogy 50 különböző művészt mutassak be. Inkább úgy tizenöttel igyekszem jóban lenni. Talán egyszer egy évben van olyan új művész, aki megfogja a fantáziámat, és akit ki szeretnék állítani.

 -A „Eurotrash” kiállítása után, kinek a munkáit véled a legizgalmasabbnak?

Ha ezt nézzük, akkor JR és Vhils a két kedvencem. Fiatalok, innovatívak, a határokat feszegetik, a világ minden pontján alkottak, rendkívül kitartóak, és már sikerült elérniük, hogy a gyűjtők számítanak a művészetükre. Mindketten hosszú karrier előtt állnak.

- Állítólag nincs hiány nagy tervekből, amiket szőni szoktál. Ez így igaz?

Igen. (Nevet) Pár héttel ezelőtt beszéltem az egyik barátommal, aki azt mondta: „Te biztos azt szoktad csinálni, hogy miután felkelsz, leülsz, és el kezdesz gondolkodni, hogy mi lehet a leglehetetlenebb dolog, amit aznap tenni lehet, majd nekiállsz megvalósítani.”  Ez tényleg így van. Szeretem a határokat feszegetni, és izgalmasabb projekteket csinálni. Egy kis londoni galéria voltunk, és most már Beverly Hills kellős közepén is ott vagyunk.

(folytatása következik)

sziasztok!

András

forrás: http://www.planet-mag.com/2010/art/jennifer-pappas/steve-lazarides-interview/, http://www.theartnewspaper.com/articles/%E2%80%9CWe-ve-done-the-gritty-urban-space-you-can-t-stay-underground-forever%E2%80%9D/17208

Szólj hozzá!

Címkék: jr banksy vhils conor harrington steve lazarides antony miscallef

A bejegyzés trackback címe:

https://streetartmagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr63153848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása